DH Denarnik
Mobilna denarnica
Odpri
Pojdi na glavno vsebino

Opozarjamo na investicijske prevare

22. 03. 2024

Spoštovane stranke,

opozarjamo na investicijske prevare, pri katerih vas neznane osebe kličejo z različnih slovenskih številk in govorijo v slabem slovenskem jeziku. V zadnjem času je najbolj pogost primer prevare, ko vas prevarant obvesti o sredstvih, ki naj bi jih vložili pred leti, največkrat v kripto valute. Vrednost vloženih sredstev naj bi znašala več tisoč EUR. Ponudi vam pomoč pri prenosu sredstev na vaš račun. Od vas zahteva oddaljen dostop do računalnika in mobitela ter navadno vpis v spletno banko.

Ne nasedajte takšni prevari in nikakor ne omogočajte oddaljenega dostopa neznanim osebam, saj s tem pridobijo nadzor tudi nad bančnimi aplikacijami in lahko izvedejo plačilo z vašega računa. Prav tako ne razkrivajte enkratnih gesel, ki jih prejmete v SMS sporočilih, ta so namenjena dodatni potrditvi plačil (odlivi iz vašega računa).

Bodite varni in držite se osnovnih pravil varnega bančnega poslovanja, med drugim zlasti:

  • Ne razkrivajte vaših prijavnih podatkov in enkratnih gesel za potrditev prijave ter plačil nikomur.
  • Ne pošiljajte vaših osebnih in bančnih podatkov neznanim osebam.
  • Ne omogočajte oddaljenega dostopa do vašega računalnika ali telefona (preko aplikacij Anydesk,) neznanim osebam.
  • Bodite kritični, kadar gre za obljube o visokih zaslužkih in nakazilih na vaš račun.
  • Bodite pozorni na komunikacijo z osebo, ki vas kliče iz neznane številke glede kateregakoli vprašanja o vašem bančnem poslovanju.

Če niste prepričani ali gre za prevaro, se obrnite na zaupanja vredno osebo ali zaposlene v hranilnici. Koristne informacije lahko najdete tudi na »Varno poslovanje«.

Prijazen pozdrav, DH d.d.